Geraldine Brooks este una dintre fericitele revelatii oferite cititorilor de la noi in ultimul an si jumatate: o scriitoare nascuta in Australia (de unde apar prozatori talentati si mai multe autoare), care a studiat jurnalismul la Columbia University din New York si apoi a fost corespondent de presa in mai multe zone de conflict de pe glob. A publicat doar trei romane: "Year of Wonders" (2001), devenit rapid bestseller international; "March" (2005), distins cu premiul Pulitzer; "People of the Book" (2008), caruia i s-au decernat doua premii pentru fictiune in Australia.
Scriitoarea intra in orizontul cititorilor romani cu ultimul roman publicat, "Oamenii cartii"*), o foarte frumoasa imbinare de fictiune si document, dedicata bibliotecarilor: omagiu adus "oamenilor cartii" (caligrafi, miniaturisti, restauratori, conservtori si bibliotecari), ca si o lamentatie pentru arderea si distrugea cartilor. Ei, oamenii cartii, alcatuiesc o confrerie, cea mai frumoasa dintre toate, ce depaseste barierele sociale si etnice, de limba si cultura.
Romanul relateaza povestea unei carti religioase, "Hagada din Sarajevo", salvata miraculos, ce isi dezvaluie treptat istoria fabuloasa, de la prezent spre trecut. Primul plan al cartii o are ca personaj pe Hanna Heath, expert in restaurare si conservare de manuscrise si carte veche, care vine din Australia in Sarajevo, face analiza cartii si descopera pe foile ei mici secrete: o aripa de insecta, o pata de vin, cristale de sare, un fir de par alb, fiecare se leaga de un moment din viata zbuciumata a cartii.
Capitolele alternative ce formeaza al doilea plan cuprind diferite episoade care elucideaza secretele Hagadei. Aripa de insecta isi gaseste explicatia prin intamplarile din Sarajevo petrecute in 1940, cand cartea este salvata de un carturar musulman, Serif Kamal, ascunsa intr-un loc unde nimanui nu i-ar trece prin m