Taberele medievale de la munte sunt particulare şi mai scumpe decât cele de la stat. Până la 1 iunie, elevii de toate vârstele se pot înscrie la una din sutele de tabere tematice propuse pentru vară; cele mai ieftine sunt cele de stat, însă aici se asigură doar cazare, masă şi câteva drumeţii.
Taberele private sunt mai scumpe cu minimum 500 de lei, iar cazarea se face în pensiuni. De asemenea, de cele mai multe ori este vorba despre tabere tematice.
Astfel, pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, în comuna Fundata, din zona Rucăr-Bran, se organizează o tabără medievală. În perioada 13 iunie - 14 august, în serii de câte şase zile şi contra unui preţ de 1 400 de lei de persoană, copiii vor intra în tainele Evului Mediu, cu întreaga suită de personaje. În tabără, copiii vor învăţa şi meşteşuguri tradiţionale - olărit, iconografie, dar şi arta de a lupta. La finalul taberei, va avea loc ceremonialul de investire, un ritual medieval solemn de numire a cavalerilor, cu prilejul căruia fiecare dintre participanţi va primi însemnele nobiliare.
Vacanţă la o fermă
O altă tabără tematică va avea loc la Vulcan, judeţul Braşov, începând din 13 iunie şi este dedicată echitaţiei. Pentru 1 .050 lei, copiii îşi vor petrece şase zile la o fermă montană de echitaţie cu 60 de cai de agrement, lipitani, arabi şi metişii lor din apropiere de Râşnov.
La Sighişoara, are loc o tabără de biciclete, începând din 18 iunie, tot cu 1 050 lei. Zilnic sunt parcurşi între 20 şi 40 de km pe poteci prin pădure şi peste păşuni, drumuri de căruţă peste dealuri. Traseul străbate zona Sighişoara - Târnava Mare, zona bisericilor fortificate săseşti, Ţara Făgăraşului pe la poalele Munţilor Făgăraş şi o parte a Ţării Bârsei.
„Mă tentează mai mult taberele cu activităţi variate, în care pe lângă drumeţii să învăţăm lucruri noi“, spune Andra, elevă în clasa a V-a