Decizia Germaniei de a interzice unele operatiuni speculative a pus sub semnul intrebarii abilitatea Europei de a construi acea guvernare economica comuna despre care multi spun ca este esentiala pentru supravietuirea zonei euro, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Mutarea Germaniei a luat prin surprindere intreaga Europa in conditiile in care guvernul de la Berlin nu s-a consultat cu alte guverne si nici macar cu BCE inainte de a interzice operatiunile speculative.
"Franta si Germania va trebui sa inceapa sa vorbeasca in aceeasi limba pentru ca in caz contrar zona euro se va dezintegra", a spus Alexander Law, economist-sef la firma de consultanta Xerfi din Paris.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus in mod repetat din momentul in care a izbucnit criza din Grecia ca tarile care impart moneda unica trebuie sa stabileasca standarde si practici economice comune daca doresc ca zona euro sa infloreasca.
Insasi ideea aceasta a revelat diferente majore intre Paris si Berlin, Franta vorbind de un "guvern economic", idee ce ingrozeste Germania, nemtii preferand ideea de "guvernare economica".
Cuvantul "guvern" lasa impresia de autoritate externa care dicteaza politica economica, in timp ce guvernarea lasa mintile germane sa creeze structuri si sanctiuni .
"Avem viziuni diferite", a spus Ulrike Guerot, cercetator la Consiliul European pe Relatii Externe si seful biroului de la Berlin. "Daca venim de la poli opusi, este normal sa apara un contact violent. Sa speram ca discutiile vor fi foarte constructive."
Liderii europeni incearca totusi sa afiseze un front unit dupa ce Germania a introdus interdictia fara a avertiza celelalte natiuni europene. Interdictia a provocat tulburari pe burse si a trimis euro la minimul ultimilor patru ani. Angela Merkel, cancelarul german, a spus fara regret in fata Parlamentului din Berlin ca actuala c