Pentru zona euro exista doar doua posibilitati pentru viitor, potrivit unor investitori: destramarea sau integrarea fiscala. Desi uniunea monetara este pusa in fata unei situatii foarte dificile din cauza celei mai grave crize de la lansarea sa in urma cu 11 ani, prima optiune este eliminata din start de majoritatea politicienilor. Atentia se indreapta astfel catre cea de-a doua.
La o intalnire a ministrilor de finante europeni din aceasta saptamana s-a hotarat ca este esentiala o mai buna coordonare a bugetelor nationale si o monitorizare mai stricta a statelor puternic indatorate, pentru ca zona euro sa supravietuiasca. Multi spun ca acesta este un prim pas simbolic catre o uniune fiscala, scrie Financial Times.
Bancherii sunt atat de increzatori in succesul uniunii fiscale ca se gandesc deja mai departe. Neoficial, unii iau din nou in considerare aparitia obligatiunilor comune emise de zona euro ca entitate, si nu de catre fiecare guvern in parte. Aceasta posibilitate a mai fost analizata in 2008, inainte de colapsul Lehman Brothers, care a spulberat sperantele crearii unui asemenea instrument.
Solutia miraculoasa
Cu toate acestea, atractia persista deoarece un astfel de instrument ar face pietele mai accesibile, ar ajuta la stabilizarea economiilor de pe batranul continent si, cel mai important, ar reduce costurile de finantare, fapt ce s-ar repercuta in mod pozitiv asupra contribuabililor, care ar avea de dus o povara mai usoara.
"Cu un astfel de instrument ai garantia celei mai stabile tari, deoarece obligatiunile comune ar oferi siguranta tarilor mari si stabile si ar ascunde volatilitatea celor slabe. Obligatiunile comune ar ajuta pietele financiare europene, deoarece investitorii le-ar vedea ca un instrument mai sigur de investitii si ar opta pentru el in detrimentul altora", crede Dragos Cabat, analist financiar. "Daca e