Ameţeli, oboseală, dureri de cap, transpiraţii reci, respiraţie dificilă, senzaţie de greaţă... Pentru ca aceste necazuri să nu-ţi umbrească bucuria de a avea o călătorie plăcută, iată câteva soluţii naturale şi sigure.
Ceaiul de mentă taie greaţa
Menta are efecte calmante pentru stomac şi ajută în cazul sindromului intestinului iritabil. În timpul călătoriilor, menta este un remediu care taie greaţa, combate indigestiile şi stările de vomă. Atunci când începi să te simţi rău, bea o infuzie de mentă, pentru că substanţele active conţinute (uleiurile esenţiale: mentonul, mentolul şi flavonoizii) au efecte astringente, antiseptice şi calmează spasmele intestinului, colonului şi migrenele.
Infuzia se prepară înainte de plecare dintr-o linguriţă de frunze mărunţite şi o cană cu 250 ml de apă clocotită. Lasă ceaiul acoperit 15 minute, apoi strecoară-l. Bea câte două ceşti de ceai pe zi sau aplică pe frunte comprese reci cu ulei de mentă (câte cinci picături) diluat în cinci linguri de apă.
Ghimbirul, leacul călătorului sensibil
Tratamentul cu ghimbir a fost folosit multă vreme pentru combaterea răului provocat de călătoriile pe mare. Cu timpul, acest leac al călătorului sensibil, cum mai este denumită planta, a fost recomandat de fitoterapeuţi şi pentru tulburările neplăcute care survin în deplasările cu avionul, cu maşina sau în ascensiunile la mare altitudine. Preventiv, bea un ceai de ghimbir sau ia câte două grame de pudră din rădăcina plantei pe zi.
Pudra o ţii sub limbă timp de zece minute, apoi trebuie s-o înghiţi cu puţin ceai de sunătoare sau cu suc de mere. Foarte eficient este ghimbirul sub formă de capsule. Preventiv, ia trei capsule de ghimbir la interval de trei ore, începând cu o oră înainte de călătorie. Reţine însă că ghimbirul este contraindicat persoanelor cu boli inflamatorii ale pielii.
Bea ceai verde în excurs