Primele reactii la publicarea proiectului de ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale reflecta scepticismul in privinta functionalitatii noilor prevederi, in conditiile in care Guvernul intentioneaza sa reintroduca accizele pe produsele de lux, sa accizeze suplimentar bauturile fermentate si sa desfiinteze duty-free-urile.
"Romania nu duce lipsa de legislatie impotriva evaziunii fiscale, ci de fermitate in aplicarea ei", considera Emilian Duca, Tax Partner la firma BDO Conti Tax Advisors, care a comentat proiectul noii ordonante privind modificarea legii privind evaziunea fiscala, publicat pe site-ul Finantelor.
El afirma ca Romania ar putea fi sanctionata pentru introducerea in ordonanta a unor prevederi care contravin legislatiei UE - aplicarea TVA pentru achizitii extracomunitare, taxarea inversa privind TVA pentru anumite tranzactii din piata interna, reintroducerea accizelor pe produsele de lux, la care se renuntase cu un an inainte. "In ipoteza, probabila, in care masurile ar atrage sanctiuni economice din partea Comisiei mai mari decat sumele colectate, Guvernul ar trebui sa evite crearea unor datorii nejustificate ale statului", a spus Duca. In ceea ce priveste duty-free-urile, Romania merge prea departe, afirma Duca. "Magazinele duty-free creeaza mai multe probleme decat beneficii, ceea ce poate justifica o astfel de masura. Romania nu ar fi prima tara care ia astfel de masuri, insa cred ca se supraliciteaza atunci cand se propune eliminarea lor definitiva."
Guvernul intentioneaza sa aplice, prin acelasi act normativ, o acciza de 100 euro/hl de produs si pentru bauturile fermentate altele decat bere si vin, precum cidrul.
Primele reactii la publicarea proiectului de ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale reflecta scepticismul in privinta functionalitatii noilor prevederi, in conditiile in care Guvernul intentioneaza sa