Rajko Attila colecţionează cactuşi de peste 27 de ani, în curtea casei, într-o seră de 60 de metri pătraţi. Până acum, el a adunat nu mai puţin de 2.000 de cactuşi omologaţi, din peste 800 de specii. Cel mai înalt exemplar, pe care îl are din 1993, măsoară aproximativ 3 metri.
Rajko Attila are 39 de ani şi de aproape trei decenii este un împătimit colecţionar de cactuşi. Băimăreanul a preluat de la tatăl său, colecţionar şi el, o mică parte dintre cactuşii strânşi, pe care a reuşit să îi crească şi să ajungă la o colecţie de nu mai puţin de 2.000 de cactuşi, din peste 800 de specii.
Are un cactus de 3 metri
Cel mai înalt cactus din colecţia bărbatului, probabil unul dintre cei mai înalţi din oraş, are trei metri înălţime şi este îngrijit de acesta de mai bine de 17 ani. „Exemplarul acesta face parte din specia «euforbia prigona» şi l-am primit de la un prieten în 1993. Pe vremea aceea, era tare micuţ, măsura doar 15 centimetri, însă cu răbdare şi îngrijiri speciale, l-am adus la această dimensiune. Nu e foarte complicat să creşti cactuşi, pentru că n-au nevoie de condiţii deosebite. Îi udă soţia o dată la două săptămâni, iar eu, în lunile mai, iunie sau iulie, le tai vârful pentru a se înmulţi. Tratamentul este acelaşi pentru toţi cactuşii", mărturiseşte colecţionarul.
De cealaltă parte, cel mai longeviv cactus din colecţia tânărului este un exemplar din specia „echinopsis", pe care Rajko Attila l-a primit de la tatăl său, şi care acum are deja 27 de ani. „În ciuda faptului că îl îngrijesc de atâţia ani, specia nu-i permite cactusului să se dezvolte în înălţime, astfel încât acesta măsoară doar 20 de centimetri. Din ceea ce ştiu, durata de viaţă a acestui cactus poate să ajungă chiar şi la 60 de ani, însă totul depinde de condiţiile pe care i le oferi. Dacă îi pui mai multă apă, de exemplu, se usucă la orice vârstă", explică R