O excursie pe Argeş în sus. Mânăstirea Curtea de Argeş şi Cetata Poienari sunt cele mai frumoase monumente pe care le puteţi vizita pe acest traseu.
“Pe Argeş în jos, / Pe un mal frumos, / Negru-vodă trece / Cu tovarăşi zece, / Nouă meşteri mari, / Calfe şi zidari, / Şi Manole, zece, / Care-i şi întrece. “
Aşa începe balada populară culeasă de Vasile Alecsandri care povesteşte legenda Mânăstirii Curtea de Argeş. La 36 de kilometri de Piteşti se află impresionantul monument de arhitectură, încărcat de istorie.
Dacă treci prin oraşul Curtea de Argeş e şi păcat să nu vizitezi mânăstirea, ctitorită de Neagoe Basarab, pe locul vechii Mitropolii a Ţării Româneşti. Impozanta construcţie care poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1526 şi este aşezământ episcopal. Tot aici se află şi paraclisul cu hramul “Sfânta Muceniţă Filofteia”.
Fântâna Meşterului Manole
Conform legendei, meşterul Manole a construit mânăstirea cu preţul propriei vieţi şi a soţiei sale, pe care a zidit-o între pereţi, după care fiindu-i luate scările, şi-a confecţionat aripi din şindrilă şi a zburat câţiva zeci de metri, prăbuşindu-se la pământ. În locul unde a căzut a apărut o fântână.
Pornind din Curtea de Argeş, pe DN 7C, spre Barajul Vidraru, în comuna Arefu, sus pe creasta muntelui, se află ruinele cetăţii Poinari, strâns legată de numele lui Vlad Dracul. Menţionată pentru prima dată în 1453, fortificaţia era consolidată cu ziduri groase şi turnuri de apărare.
Pentru a ajunge la ruine trebuie să urcaţi nu mai puţin de 1480 de trepte, însă peisajul superb merită efortul, de pe vârful muntelui putând fi admirate satele, pădurile şi munţii.
Valea lui Stan
După ce treceţi de barajul Vidraru, contruit pe râul Argeş, urcând pe Transfăgărăşan, în dreptul unei curbe mari, de 180 de grade, începe