Serviciile private, o piata estimata la 420 mil. euro in acest an, ocupa doar 5-6% din piata serviciilor medicale din Romania, iar procentul se pastreaza si cand vine vorba de forta de munca pe care o absorb clinicile private din personalul medical, scrie revista BUSINESS Magazin.
Nu e o noutate ca salariile medicilor sunt cel putin marunte, daca ne raportam la natura profesiei, aceea de a lucra cu vietile oamenilor, dar si la numarul de ani pe care se intinde pregatirea universitara de specialitate. Dupa sase ani de facultate, absolventul de medicina se trezeste cu un salariu net de o mie de lei, iar dupa rezidentiat se apropie timid de doua mii. Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatii din sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama si lefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata la trecerea in mediul privat.
Masura anuntata recent de catre presedintele Traian Basescu a ridicat multe semne de intrebare in randul halatelor albe, cea mai frecventa fiind: "Cat ne mai umilesc?".
Corina Matei, medic primar pediatru la Spitalul Judetean Arges, marturiseste ca a primit vestea gandindu-se ca e o masura care poate fi in folosul economiei si incercand sa se obisnuiasca de acum incolo cu ideea de a strange cureaua: "Unele colege au reactionat cu furie, iar altele au cazut in depresie. Fiecare s-a hazardat la o rata pentru o masina, ne-am facut niste planuri", constata medicul. Corina Matei aminteste ca dintotdeauna salariile doctorilor nu au fost pe masura eforturilor depuse, iar astazi le ajung "doar ca sa poti trai cat de cat".
Doua variante: la privat sau in strainatate
Presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astarastoae, spune ca reducerea salariilor medicilor ii pune in situatia de a alege intre doua variante: cea a mutarii in strainatate sau cea de a lucra in