Ajustarile salariale in domeniul bugetar vor da batai de cap serioase bancherilor in conditiile in care soldul creditelor acordate clientilor din sectorul public este de circa 20 de miliarde de lei (4,8 mld. euro), adica o cincime din totalul imprumuturilor populatiei, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Bancherii spun insa ca masurile de ajustare a cheltuielilor in sectorul bugetar nu pot fi evitate si afirma ca au pregatite solutiile de restructurare a creditelor oferite anul trecut salariatilor din domeniul privat care s-au confruntat cu reducerea veniturilor sau chiar pierderea locului de munca.
"La nivelul economiei romanesti, ajustarea s-a facut anul trecut doar in sectorul privat si pare evident ca si sectorul bugetar trebuie sa treaca prin aceasta incercare, au fost cresteri de salarii si de personal nesustenabile", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Intre bancile din sistem apar diferente semnificative in privinta ponderii reprezentate de salariatii din sectorul bugetar in totalul clientelei de retail, mergand de la la 10% pana la 25%, mai spun sursele citate de Mediafax. "Noi avem o pondere relativ ridicata a salariatilor din sectorul bugetar in structura portofoliului la credite de retail. Suntem pregatiti sa ajutam cu produse de restructurare, asa cum am procedat si pentru alti clienti. Dar chiar daca vom avea de suferit, credem ca pana la urma este in interesul tuturor ca ajustarea sa fie facuta si in sectorul public", mai spune Bogza.
Creditele de retail au fost primele care au avut de suferit in criza, multi clienti - in special cei din sectorul privat - vanzandu-si anul trecut veniturile mult diminuate, ceea ce a condus si la incapacitatea rambursarii ratelor. Banche rii au fost astfel nevoiti sa invete din mers sa aplice masuri de restructurare a datoriilor, pentru a le permite clientilor sa supravietuiasca, platin