O reuniune de reflecţie asupra guvernării economice europene confruntă vineri, 21 mai, la Bruxelles, o poziţie panicată a Germaniei, cu o reticenţă franceză, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
O reuniune de reflecţie asupra guvernării economice europene confruntă vineri, 21 mai, la Bruxelles, o poziţie panicată a Germaniei, cu o reticenţă franceză, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy reuneşte pentru prima dată acum o aşa-numită forţă de acţiune, creată în luna martie, care ar trebui să analizeze viitoarea coordonare economică a Europei, în prezent inexistentă şi să-şi prezinte concluziile în luna octombrie.
Forţa de acţiune este formată din miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene şi ea riscă să se axeze acum mai puţin pe o sarcină de analiză şi mai degrabă pe confruntarea franco-germană privind situaţia monedei unice.
După un pas unilateral făcut marţi, privind reglementarea unei părţi din sectorul său financiar, Germania îşi împinge partenerii europeni să accelereze ritmul unei reglementări europene în acelaşi sector.
Panicate de căderea liberă a euro din această săptămână şi de ostilitatea cu care populaţia germană a întâmpinat ajutarea recentă a Greciei, autorităţile de la Berlin vor o reformă europeană rapidă a sectorului bancar.
În paralel, Franţa, agasată de individualismul Germaniei se arată rezervată şi spune că nu crede că euro se află cu adevărat în pericol, întrucât aceasta este o monedă solidă şi credibilă.
Între timp, preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, după ce a criticat diferitele declaraţii germane, care au inflamat pieţele financiare în ultima săptămână a adăugat joi că nu se impune acum o intervenţie privind scăderea monedei unice. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. @N_