Guvernul vrea ca printr-o ordonanta de urgenta sa forteze administratorii firmelor sa declanseze procedura de insolventa in termen de 30 de zile de la aparitia starii. Ce consecinte ar putea avea aceasta masura? Noi cazuri de insolventa, dupa o crestere cu 88% a numarului firmelor intrate in procedura in primele trei luni ale anului.
Ministerul de Finante isi propune sa combata evaziunea fiscala inclusiv prin tragerea la raspundere a administratorilor care nu solicita deschiderea procedurii de insolventa in timp util, ca "parghie" pentru "cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare", dar avocatii si specialistii in insolventa apreciaza ca o asemenea masura ar putea avea efecte secundare grave.
"Adoptarea proiectului de ordonanta de urgenta in forma publicata de Ministerul Finantelor Publice ar putea bulversa functionarea societatilor comerciale care inregistreaza intarzieri la plata datoriilor catre stat, putand genera un val de cereri de insolvente, demisii ale reprezentantilor legali ai acestora si, eventual, numirea formala in functia de administrator a unor persoane care nu detin bunuri si venituri care ar putea fi urmarite silit de catre fisc", apreciaza Ana-Maria Placintescu, practician in insolventa si avocat asociat al firmei de avocatura Musat & Asociatii.
Guvernul vrea sa modifice Codul de procedura fiscala astfel ca la articolul referitor la raspunderea solidara, sa poata sa raspunda solidar inclusiv "administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.
"Principalul efect al instituirii acestei raspunderi delictuale solidare in sarcina ad