România este a doua ţară, după Grecia, de care preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, se foloseşte pentru interesele sale electorale din Franţa. Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, declară că măsura luată de guvernul Boc este cea corectă. Şeful său, Kahn, îl contrazice, pozând în protectorul bugetarilor. Cine minte?
Dominique Strauss-Kahn, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, încearcă să câştige capital electoral în Franţa declarând că Fondul nu a fost de acord cu măsurile luate de guvernul român. „Guvernul român a venit şi ne-a zis că va tăia 20 ori 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus «nu». Nu e nevoie sa tăiaţi din salarii.
Mai citeşte şi:
Americanii se tem că ar putea fi afectaţi de criza euro
Dacă vreţi să faceţi economii, măriti impozitele şi, în special, pe cele pentru bogaţi (n.r - impozitarea progresivă)", a declarat Strauss-Kahn, preşedintele FMI, în cadrul unui interviu la France 2. Despre situaţia economică din România, preşedintele FMI spune că „s-a degradat mai repede decât credeam noi". Analiştii susţin însă că declaraţia lui Kahn are un puternic mesaj electoral, în eventualitatea în care acesta ar candida la cea mai înaltă funcţie în stat la alegerile din 2012 din Franţa.
Şeful FMI: am un cap mic
De altfel, moderatoarea Arlette Chabot l-a şi întrebat pe Kahn, pe ocolite, dacă nu cumva se gândeşte că la un moment dat va trebui să aibă mai multe de spus în politică (o aluzie la prezidenţialele din 2012). Kahn s-a eschivat printr-o glumă: „Am un cap mic şi nu mă pot gândi la mai mult de un lucru în acelaşi timp". El a adăugat că „nu cer decât un lucru, să fiu lăsat să lucrez".
Franks îl contrazice pe Kahn
Consultantul de investiţii Bogdan Baltazar cataloghează spusele lui Kahn drept o „fabulare curată". „Cred că declaraţia lui Strauss-Kahn a fost făcută pentru audienţa franceză.