Sistemul iubit de români la turci şi la bulgari a devenit o Cenuşăreasă a turismului românesc - unii spun că nu-i rentabil, alţii că nu-i bine aplicat. Sursa: NorthFoto
Ofertele all inclusive pe litoralul românesc sunt ca şi inexistente - doar trei hoteluri includ serviciul în acest sezon. Şi asta, în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, se vorbea despre zece spaţii de cazare, iar numărul acestora părea în creştere. În timp ce unii consideră că sistemul nu este potrivit pentru litoralul românesc, atât din cauza condiţiilor, cât şi a preţurilor, alţii susţin că poate fi o variantă viabilă pentru o vacanţă comodă şi mai ieftină.
Cei care-şi doresc o astfel de ofertă au la dispoziţie un hotel din Jupiter - Tismana şi două hoteluri din Mamaia, Modern şi Dorna, ambele aflate sub acelaşi management. „La noi, cu 80 de lei pe zi, poţi să bei şi să mănânci cât doreşti. Nu cred că se poate mânca la vreun restaurant cu suma asta, decât la o singură masă”, spune George Guci, proprietarul celor două unităţi.
El a promovat acest sistem şi anul trecut şi, spre deosebire de alţii, nu a considerat că a fost o „pierdere de bani”. „Dacă pui un adaos nu foarte mare, ai un grad de ocupare foarte bun, astfel că este rentabil”, crede Guci. În plin sezon, turiştii care merg la all inclusive plătesc 1.200 lei pentru cinci nopţi la patru stele, iar cei care vor doar micul dejun, la acelaşi tip de hotel şi aceeaşi perioadă achită 720 de lei.
De ce nu se potriveşte la noi
Românii sunt prea lacomi şi risipesc mâncarea, iar structura litoralului românesc nu poate susţine o astfel de ofertă - acestea sunt doar două dintre argumentele care desfiinţează aproape sistemul pe piaţa românească. Unul dintre ele a fost promovat chiar de ministrul turismului, Elena Udrea, care invocă „greaua moştenire”.
„În urma privatizării, la noi s