Zeci de preşcolari din două unităţi de învăţământ ieşene stau înghesuiţi în săli de doar câţiva metri pătraţi. Grădiniţele cu program normal 12 din Nicolina şi 22 din Alexandru funcţionează la parterul unor blocuri, iar zeci de prichindei stau ca sardelele în sălile neîncăpătoare.
Cei 73 de preşcolari de la Grădiniţa cu program normal 12 din Nicolina abia încap în clasele minuscule. Unitatea de învăţământ funcţionează într-un apartament la parterul blocului şi are 71 de metri pătraţi. Este formată din trei clase, două grupuri sanitare, un vestiar şi cancelarie. Aşa se face că peste 20 de copii trebuie să încapă într-o sală de 11 metri pătraţi. Timp de patru-cinci ore pe zi copiii trăiesc în cămăruţele înguste şi cu aer greu de respirat.
„Ar fi bine să avem o curte de joacă pentru a-i mai scoate pe afară. Copiii simt nevoia de mişcare şi devin cam agitaţi la finalul zilei. Spaţiul acesta este impropriu pentru atâţia“, a spus educatoarea Mariana Bejan, directorul grădiniţei.
Citeşte şi:
Iaşi: Haos la înscrierile în grupa mică
Riscul de îmbolnăvire este mare
Micuţii stau aproape lipiţi unii de alţii, iar riscul de a se îmbolnăvi este mare. „Dacă unul dintre copii este bolnav trebuie să stea neapărat acasă pentru că riscă să-i îmbolnăvească şi pe ceilalţi“, a mai spus Mariana Bejan. Educatoarele dezvăluie că deşi părinţii sunt conştienţi că nu sunt cele mai bune condiţii, îşi aduc copiii la această grădiniţă pentru că este gratuită. „Majoritatea părinţilor sunt casnici sau şomeri, lipsiţi de orice fel de venit. Ei sunt mulţumiţi că au unde lăsa copiii“, a adăugat educatoarea.
„Vecinii aruncă cu apă în noi“
Cu spaţiul mic se confruntă şi Grădiniţa cu program normal 22 din cartierul Alexandru. Cei peste 130 de preşcolari sunt înghesuiţi în patru apartamente de la parterul unui bloc. Nici aici nu există