Campania „Oraşul de vis” a dezvăluit în această săptămână avantajele şi dezavantajele traiului în Craiova, unul dintre cele mai controversate municipii din campania lansată de www.evz.ro.
Evaluarea realizată pe baza datelor oficiale, în funcţie de şapte categorii de criterii - infrastructură, administraţie, sănătate, cultură şi educaţie, dezvoltare economică, mediu şi siguranţă - a creionat un oraş cu o infrastructură bună şi spaţii verzi întinse, dar cu reale probleme economice.
Dintre cele 15 municipii aflate în lupta pentru titlul „Oraşul de vis” al României, cu cel mai ridicat nivel de confort oferit locuitorilor, Craiova e lider la spaţiu verde, cu 27,2 mp/pe cap de locuitor.
Niciunul dintre municipiile participante în campania „Oraşul de vis” nu a atins acest nivel: Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti.
În Craiova, cele mai bătute alei sunt în Parcul Romanescu, al treilea cel mai mare parc natural din Europa, unul dintre reperele oraşului.
Bijuterie verde
Amenajarea parcului de 96 de hectare, pe un teren cumpărat de la Prinţul Gheorghe Bibescu, a fost o iniţiativă a primarului Nicolae Romanescu. Au fost aclimatizate sute de specii de arbori, create dealuri şi văi, construite podeţe din beton cu aspect de lemn.
Planurile arhitectului francez E. Redont au primit medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris, din 1900. Inaugurarea a avut loc trei ani mai târziu. „Adesea, a fost nominalizat printre cele mai mari şi mai impunătoare parcuri naturale din Europa, alături de Versailles, din Franţa, şi Pincio, din Italia”, se notează în cartea de oaspeţi.
După o sută de ani, parcul îşi primeşte vizitatorii cu alei umbrite de copaci bătrâni, un lac de patru hectare, coline verzi, poveşti şi legende