Daca, pana in prezent, criza financiara din Europa, amplificata de deficitul si datoriile Greciei, afecta doar batranul continent, economistii sunt de parere ca a inceput, deja, sa se intinda si in restul lumii, in special in Statele Unite ale Americii.
Unul din oficialii Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, a declarat ca sincronizarea problemelor financiare din Europa cu sfarsitul crizei financiare mondiale ar putea "pune in pericol redresarea".
Daca aceasta criza va stopa creditarea si fluxul de capital la nivel mondial, atrangand o noua criza financiara, ar pune in pericol atat redresarea economiei americane, cat si a celei globale.
"Desi credem ca ar fi putin probabil sa se intample asa ceva, prabusirea pietelor financiare de la inceputul lunii sugereaza ca nu putem ignora total o astfel de alternativa", a spus Daniel Tarullo, membru din consiliul de administrare al Federal Reserve, citat de Associated Press.
In cel mai rau caz, "s-ar putea ajunge la o retraire a inghetarii pietelor financiare la care am fost martori in 2008", a adaugat Tarullo.
Deocamdata, oficialul Fed crede ca sistemul financiar-bancar din SUA poate rezista dificultatilor din Europa, avand in vedere ca, in ultimul an, autoritatile americane au cerut bancilor sa-si majoreze capitalul, pentru a face fata unor pierderi viitoare.
De asemenea, efectul direct asupra bancilor va proveni din expunerea in Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, insa pierderile vor fi relativ mici.
Totusi, daca problemele se vor intinde si la tari mai mari din Europa, bancile americane vor fi supuse, la randul lor, unor pierderi mai insemnate. De asemenea, fondurile mutuale si alte institutii americane detin o mare parte din certificatele de depozit emise de bancile europene.
Potrivit lui Tarullo, si expor