Ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat, în cuvântul său de deschidere la conferinţa sud-est europeană, ţinută ieri în Bucureşti, că problema corupţiei rămâne o provocare în regiune, generând neîncrederea cetăţenilor în sistemele judiciare. El a făcut apel la o mai bună coordonare regională în gestiunea acestei situaţii, asumând angajamentul ferm al României de a participa la acest proces.
Cătălin Predoiu a spus: "Nici un stat nu poate funcţiona corect dacă cetăţenii săi nu au încredere în sistemul judiciar. De aceea, fără a încălca independenţa justiţiei, trebuie luate măsuri pentru a asigura integritatea sistemului. Aceasta include exercitarea transparentă a funcţiei publice, declararea patrimoniului şi implementarea adecvată a reglementărilor privind conflictele de interese."
Expertul în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne al Secretariatului Regional Cooperation Council, Virgil Ivan-Cucu, a punctat câteva condiţii esenţiale pentru independenţa justiţiei: garantarea unui proces corect, aplicarea corectă a legilor şi asumarea reală a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
"Pentru a avea efecte de lungă durată în lupta împotriva corupţiei este necesar să avem instituite instrumente adecvate, atât în sistemele juridice naţionale, cât şi în cadrul stabilit de organizaţiile internaţionale. Acestea ar trebui să includă legislaţie coerentă şi stabilă, implementarea integrală a standardelor internaţionale şi implicarea puternică a societăţii civile", a spus Virgil Ivan-Cucu.
Participanţii la Conferinţa Regională Sud Est Europeană, având ca temă lupta împotriva corupţiei, au concluzionat, în cea de-a doua zi a lucrărilor, că ţările din această parte a Europei ar trebui să dezvolte mecanisme mai eficace pentru acţiunile anticorupţie.
Concluziile au venit ca urmare a analizei rezultatelor Studiului priv