În perioada 22 – 23 mai 2010 se va desfăşura, în nouă oraşe din ţară o campanie de informare cu privire la hepatitele virale cronice, intitulată “Află de C! Află de B! – Informează-te! Testează-te!”.
Campania este susţinută de asociaţiile pacienţilor cu afecţiuni hepatice, cu sprijinul Roche România, iar în cadrul ei vor fi distribuite peste 300,000 de materiale informative în 15 hipermarketuri din Bucureşti, Oradea, Suceava, Ploieşti, Brăila, Constanţa, Focşani, Iaşi şi Cluj-Napoca.
Evenimentul vine în completarea manifestărilor prilejuite de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Virale, marcată in fiecare an în data de 19 mai.
Peste un milion de români, bolnavi de hepatită
Conform unui studiu epidemiologic recent realizat de o echipa coordonata de conf. dr. Liana Gheorghe de la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni din Capitală, în România, prevalenţa hepatitei virale C este de 3,23% din totalul populaţiei, iar a hepatitei virale B de 4,37%. din totalul populaţiei.
Acest lucru se poate traduce în cifre absolute în peste 1,5 milioane de persoane infectate cu unul din cele două virusuri, B si C, care determină o evoluţie spre ciroza sau cancer hepatic.
Hepatitele în lume
Afectând una din 12 persoane la nivel global, hepatitele virale B si C sunt considerate “ucigaşi tăcuţi”, deoarece persoanele infectate pot să nu manifeste niciun fel de simptome, neştiind astfel că sunt afectaţi de aceste boli.
Netratate, hepatitele virale B şi C pot duce la ciroză hepatică, cancer hepatic sau insuficienţă hepatică, complicaţii care pun viaţa în pericol.
La nivel global, aproximativ 4 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul hepatitic C, aceastea adăugându-se celor 180 de milioane de persoane deja infectate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte hep