De ce bea romanul? Parastasuri, nunti, inmormantari, petreceri, cu ocazie sau fara, 13 la suta dintre adultii romani beau zilnic alcool, de multe ori contrafacut. Bem mult si prost si nu ne gandim la consecinte, desi alcoolul ucide creierul, imbolnaveste ficatul si condamna la saracie si stagnare generatii la rand. Va invitam sa faceti astazi o incursiune in lumea bautorului roman, ajuns uneori in asemenea grad de dependenta, incat se trezeste pentru a bea si aproape ca s-a mutat la carciuma. Intre timp, copiii le mor de foame si traiesc in familii dezorganizate si conditii inumane, urmand un destin identic cu al parintilor.
Ca romanii beau mult, se stie. Ce e grav, e ca bem si periculos de prost. Dam pe gat licori dubioase cu aroma de vodca, de cognac sau de vin si suntem campionii bauturilor contrafacute! O calatorie in Tara Romaneasca, Moldova si Oltenia a scos la iveala o realitate innecata in alcool, o lume abulica in care bautura merge mana in mana cu saracia lucie. Comunitati intregi decad generatie dupa generatie, cu mintile pierdute in damigeana. Suntem un popor ba vesel, ba mahmur. Ne aghezmuim la toate nuntile, parastasele si sarbatorile si mai avem si 365 de sfinti in calendar care merita sa fie udati. Daca traditional eram consumatori de vin si de tuica de la mama lor, in ultimii ani, mai ales in mediul rural, am devenit campionii bauturilor botezate cu chimicale. Practic, bem orice.
Dobreni, judetul Giurgiu. Dobrenarii sunt zarzavagii, n-au vita de vie, asa ca beau lichioruri, caisata, visinata si bautura alcoolica cu aroma de vodca (!). Un bidon de trei litri costa numai 24 de lei si se vinde legal, cu banderola fiscala.
Peste tot in tara profilul bautorului profesionist este acelasi. Munceste putin sau deloc si bea mult. 13% dintre romani consuma zilnic alcool si derivate din alcool, se arata intr-un raport Eurobarometru dat public