Pastilele efervescente, o soluţie mai ales pentru copii şi pentru persoanele care nu pot înghiţi medicamente, trebuie consumate cu moderaţie, pentru că, în exces, pot cauza probleme de sănătate.
Dacă citeşti eticheta vitaminelor efervescente, vei vedea că multe au în compoziţie conservanţi, îndulcitori şi arome artificiale, apropiindu-se astfel de compoziţia sucurilor carbogazoase, atât de blamate din cauza efectelor nocive asupra sănătăţii.
Într-o măsură mai mare decât suplimentele alimentare sub formă de comprimate, aceste preparate conţin vitamine de sinteză, mai puţin active biologic decât echivalentul lor natural, extras din plante, cum ar fi, de exemplu, vitamina C extrasă din pudră de măceş.
Cresc aciditatea gastrică
A doua problemă a vitaminelor efervescente este chiar efervescenţa lor. Deşi această formulă favorizează absorbţia vitaminelor, dioxidul de carbon are efecte iritante asupra stomacului, ducând la creşterea acidităţii gastrice. Din acest motiv, vitaminele efervescente nu sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni precum ulcer, gastrită sau reflux gastroesofagian.
Mai mult, stomacul va tampona această aciditate cu ajutorul calciului extras din sânge, ceea ce favorizează, în timp, demineralizarea oaselor şi grăbeşte instalarea osteoporozei. Şi acidul fosforic din compoziţia acestor vitamine accelerează demineralizarea.
Favorizează cariile
Studiile recente au demonstrat că vitaminele efervescente atacă smalţul dinţilor, crescând, în timp, riscul de carii. Cea mai agresivă din acest punct de vedere este vitamina C, dar şi suplimentele efervescente care conţin calciu pot crea această problemă. De vină este acidul citric aflat în compoziţia lor. Lactatele consumate după vitaminele efervescente echilibrează pH-ul bucal, oprind demineralizarea dinţilor.
Specialistul nostru
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopsch