Sute de bugetari aleg să iasă la pensie anticipat, după ce Guvernul a anunţat "îngheţarea" pensionărilor anticipate de la 1 iunie. Numărul cererilor de pensionare anticipată, venite în principal din partea profesorilor şi a personalului sanitar a ajuns chiar să se tripleze faţă de lunile anterioare. Liderul "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu spune la RFI că situaţia se va înrăutăţi.
Sute de bugetari aleg să iasă la pensie anticipat, după ce Guvernul a anunţat "îngheţarea" pensionărilor anticipate de la 1 iunie.
Potrivit ziarului Evenimentul Zilei, bugetarii au luat cu asalt, în ultimele două săptămâni, casele de pensii, ca să-şi depună dosarele de pensionare anticipată.
Numărul cererilor de pensionare anticipată, venite în principal din partea profesorilor şi a personalului sanitar a ajuns chiar să se tripleze faţă de lunile anterioare, spun reprezentanţii caselor de pensii.
Preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu (audio) spune la RFI că situaţia se va înrăutăţi, dacă aceşti oameni cu experienţă vor pleca înainte de termen din sistem.
"Vor fi probleme deosebite, pentru că deja în medicină lucrurile sunt deja foarte încurcate şi la fel va fi şi în învăţământ. Ideea de a lua bani 25% sau 15% de la pensionari este nefericită şi nu se gândesc deloc la consecinţele care vor fi, pentru că probabil cei din Guvern nu înţeleg ce înseamnă 25%. 25% înseamnă un sfert din salariu, iar migraţia spre pensionare arată de fapt că foarte mulţi din sistem vor pleca", explică liderul sindical.
Potrivit legi în vigoare, pensia anticipată se acordă cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare.
Există însă o condiţie : asiguratul trebuie să cotizeze cel puţin zece ani la fondul de pensii. La nivel naţional, anul trecut, peste 9.200 de români s-au pensionat anticipat, iar aproape 112 mii au ales pensionare