Legea educatiei a trecut de Camera Deputatilor si merge la Senat intr-o forma care impune, pe o cale ocolita, studiul religiei in scoli. Deputatii au votat in plen varianta Ministerului Educatiei, potrivit careia religia este domeniu disciplinar de studiu, parte a trunchiului comun. Apoi, au eliminat un alineat, care le ofera o alternativa elevilor care nu doresc sa frecventeze orele de religie. Alfel spus, elevii sau parintii lor pot opta sa nu studieze religia, dar n-au de ales. Daca ora de religie va fi plasata intre alte ore, ce va face un elev de clasa primara, de pilda? Va sta o ora pe holuri? Alineatul care prevedea ore alternative de istoria religiilor, culturii si artelor sau alte cursuri in locul orelor de religie a fost eliminat complet, la presiunile BOR.
Reamintim ca si in Legea actuala a Invatamintului (Legea 84/1995) religia este o disciplina care face parte din trunchiul comun. Mai multi profesori au declarat pentru HotNews.ro ca, de obicei, copiii merg la biblioteca sau in laboratoarele de informatica, dar exista si multe cazuri in care acestia parasesc incinta scolii sau a liceului.
Un motiv pentru acceptarea tacita a situatiei este faptul ca, de obicei, toti elevii primesc note mari la religie, ceea ce se traduce in cresterea mediei cu care intra la Bacalaureat.
Esti de acord ca orele de religie sa fie considerate prin lege parte a trunchiului comun si sa fie predata din clasa I pana in clasa a XII? Cum comentezi faptul ca au fost eliminate orele alternative: istoria religiilor, istoria culturii si artelor etc?In textul initial al proiectului de lege promovat de Guvern, articolul 17 prevedea urmatoarele: (1) Planurile-cadru pentru invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca domeniu disciplinar de studiu, partea trunchiului comun. Copiilor apartinand cultelor recunoscute, indiferent de numaru