Chiar dacă spune că nimeni nu deţine adevărul suprem iar anatomia are încă multe secrete, medicul legist este cel care dă verdictul, studiind corpul omenesc.
Pentru cei mai mulţi, medicina legală înseamnă lucrul cu cadavrele. Medicul legist Silviu Lucasievici spune însă că, mai bine de două treimi din activitatea serviciului pe care îl conduce se referă la investigaţii ale persoanelor în viaţă.
"În ciuda a ceea ce cred oamenii, medicina legală nu înseamnă doar să lucrezi pe cadavre, ba chiar asta este o mică parte din toată activitatea noastră", a spus medicul Silviu Lucasievici.
Chiar dacă acum îi place foarte mult ceea ce face, şeful SML Vrancea spune că pasiunea a venit în timp. "Pot să spun că nu am avut o chemare către medicină, chiar dacă mama este medic", a mai spus Silviu Lucasievici.
Încă din timpul liceului, Silviu Lucasievici a cochetat cu matematica, fizica şi chimia, care i-au fost ulterior de un real folos la admiterea la facultate.
"Am fost 10 pe loc la facultate şi era normal să am emoţii în momentul în care am susţinut examenul. Ţin minte însă că, cel puţin la biologie trebuia să înveţi literă cu literă din mai multe cărţi", a povestit medicul.
Medicina legală, o provocare
După şase ani de studii a mers la rezidenţiat şi a ales medicina legală. "Aveam de ales între mai multe specialităţi însă mi s-a părut o provocare să merg către medicina legală", s-a destăinuit Silviu Lucasievici.
Medicul consideră că sunt însă câteva trăsături de caracter obligatorii pentru a urma o astfel de carieră.
"Tăria de caracter şi antrenamentul de a lucra cu oamenii se dobândesc. Cel puţin aşa este în cazul meu. Cine spune că nu poate nu a încercat", consideră şeful SML Vrancea. Din 1995 lucrează în medicină legală, iar prima autopsie a făcut-o în timpul rezidenţiatului. În prezent, a ajuns la peste o mie.
Întrebă