Parintii, profesorii si ceilalti adulti din familia unui copil trebuie sa il invete pe acesta sa isi dezvolte aptitudinile sociale, iar un prim pas este sa il ajute pe cel mic sa se integreze intr-un grup si sa isi faca buni prieteni.
De ce? Prietenii il ajuta pe copil sa isi dezvolte capacitatile de comunicare si ii sporesc increderea in sine. Parintii care au un cerc de prieteni sunt un foarte bun exemplu pentru copiii lor, in timp ce profesorii, bunicii sau celelalte cunostinte apropiate ii pot invata pe cei mici cum sa procedeze, informeaza ehow.com .
In primul rand, ei trebuie sa afle care sunt bazele pe care se construieste o relatie de prietenie. Pentru aceasta, parintii trebuie sa inceapa prin a juca cu copiii lor de la egal la egal.
Sa ii invete sa fie corecti, sa nu triseze, sa stie sa piarda fara sa se necajeasca prea mult. Copiii trebuie sa invete sa ii trateze pe ceilalti ca pe niste parteneri de nivel egal.
Apoi, copiilor trebuie sa li se creeze conditii pentru a-si exercita abilitatile sociale. Daca este tinut prea mult in casa, exista riscul ca un copil sa devina timid in prezenta celorlalti, sa se simta timorat sau dimpotriva mult prea bagacios, prea dornic sa se impuna in fata celor cu care se joaca.
Pe de alta parte, copiii trebuie sa invete de la varste mici sa se integreze cu placere intr-un grup si acest lucru se obtine atat pe terenurile de joaca dar si prin practicarea de sporturi de echipa.
De asemenea, spectacolele de teatru organizate la gradinita sau la scoala, competitiile de orice fel sunt tot atatea prilejuri de a-i obisnui pe copii sa relationeze cu ceilalti si sa ii selecteze din randul celorlalti pe cei mai apropiati de ei ca si comportament sau preferinte.
Chiar si asa, conflictele sunt inevitabile, de aceea un parinte trebuie sa il incurajeze pe cel