În acest sfârşit de săptămână în Poiana cu Narcise de la Negrileasa, de pe raza comunei Bucium va avea loc o tradiţională petrecere câmpenească, la care sunt aşteptate câteva sute de persoane.
Zona deosebit de frumoasă, a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Acest statut impune o serie de restricţii necesare pentru protejarea acestor flori delicate care sunt înflorite doar penru un timp scurt, în lunile mai şi iunie.
Flori rare de origine meditaraneană
În judeţul Alba narcisele, care popular sunt numite în zona Apusenilor luşte sau rusculiţe, acoperă o poiană de 4,5 hectare între Valea Negrilesei şi Valea Grozei, la est de vârful Vâlcoi din Munţii Trascău, la o altitudine cuprinsă între 1.150 şi 1.250 de metri. În Romania sunt doar patru astfel de Poiene ale Narciselor, una dintre ele lângă Fagăraş, în judetul Braşov, doua în judeţul Alba, la Negrileasa şi Întregalde, şi una la Negraş, în judeţul Argeş.
Din cauza rarităţii şi frumuseţii lor, florile de origine mediteraneană, de care este legată şi legenda grecească a lui Narcis sunt protejate. „În fiecare an la Negrileasa încercăm să împiedicăm distrugerea acestui spaţiu. În ultimii ani am încercat de asemenea să sensibilizăm oamenii din zonă şi turiştii şi să le prezentăm pliante despre acestă arie protejată“, a spus Adrian Puiuleţ, preşedintele Trascău Corp Zlatna.
Acţiuni de ecologizare
Principalele măsuri pe care membrii asociaţiei de turism şi ecologie, care au în custodie aria protejată „Poiana cu Narcise de la Negrileasa“, le vor lua în acest week-end constau în special în delimitarea locurilor de campare, restricţionarea căilor de acces în rezervaţie şi stabilirea exactă a locurilor de parcare.
„Din păcate sunt şi persoane care nu înţeleg că nu trebuie să treacă pes