Clientii care vor sa retraga de la banca mai mult de 10.000 de euro trebuie sa anunte acest lucru cu cel putin o zi inainte, in unele cazuri fiind necesar chiar ca acestia sa se deplaseze la banca pentru a depune o cerere in scris. Unele banci trebuie anuntate chiar si pentru retrageri de numai 3.000 de euro sau 10.000 de lei.
Bancherii sustin ca impunerea acestor limite tine de securitate. "Este normal ca banca sa fie anuntata inainte pentru ca din motive de securitate nu se tin zeci de mii de euro intr-o agentie si acest interval de timp este necesar tocmai pentru ca banca sa aiba timp sa vina cu banii respectivi", au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit onoreaza in aceeasi zi plati care nu depasesc 10.000 de euro sau echivalent in timp ce pentru retrageri cuprinse intre 10.000 si 100.000 de euro banca trebuie anuntata cu o zi inainte. Pentru plati cuprinse intre 100.000 si 500.000 de euro, banca trebuie anuntata cu doua zile inainte, iar pentru sumele mai mari de o jumatate de milion de euro intervalul dintre anunt si ridicarea sumei este de trei zile.
Clientii pot ridica si intr-o singura zi sumele mai mari de 500.000 de euro, dar trebuie sa plateasca un comision majorat cu un punct procentual fata de valoarea standard, de 0,5% la lei si 0,6% la valuta.
In schimb, clientii Volksbank trebuie sa-si faca programare cu o zi inainte la casieria bancii pentru a retrage sume mai mari de 3.000 de euro sau echivalentul in lei. Banca percepe un comision de 0,4% pentru retragerile persoanelor fizice, dar in cazul in care clientii vor mai mult de 3.000 de euro fara programare trebuie sa plateasca 1% din suma retrasa.
Doua drumuri la banca pentru propriii bani
In unele cazuri, procedurile sunt atat de birocratice, incat clientul trebuie sa se deplaseze de doua ori la banca pentru a retrage o suma de bani peste limi