Cristian Moanta, directorul de marketing al retailerului de electronice si electrocasnice Altex, apreciaza ca restructurarile si taierile de salarii anuntate pentru sectorul bugetar au adus in economie o stare de incertitudine care intarzie consumul si schimba planurile de business ale companiilor din piata.
"Toata lumea construise bugete de relansare, dar in momentul de fata iar s-a lasat ceata, la fel ca in trimestrul doi al anului trecut. Nu putem sa nu luam in considerare ceea ce se intampla in sectorul bugetar", a declarat Moanta.
In urma cu mai mult de doua luni Altex a anuntat ca urmareste pentru anul in curs afaceri de 180 de milioane de euro, la acelasi nivel cu cele din 2009, estimand ca piata electronicelor si electrocasnicelor va ramane la 800 de milioane de euro.
Compania de cercetare de piata GFK a anuntat ca in primul trimestru al anului achizitiile de bunuri de folosinta indelungata si-au continuat declinul, cu 25% fata de primul trimestru din 2009, ajungand la o valoare de 271 de milioane de euro.
"Prima parte a anului a decurs bine, avand o reminiscenta a cresterii usoare din decembrie 2009. A mai scazut usor in februarie, iar de Paste consumul a revenit iar usor. Acum avem protestele bugetarilor, iar zgomotul va mai dura cel putin pana la perioada vacantelor si intoarcerea in concediu a romanilor de afara, care oricum vor cheltui mai putin ca in alti ani", a declarat Moanta.
Incertitudinea cu privire la stabilitatea locului de munca si a nivelului salariului pentru angajatii din sectorul bugetar determina amanarea unor achizitii de bunuri de folosinta indelungata, consumatorii preferand acum sa isi conserve resursele financiare.
Daca pana in urma cu cateva luni sectorul bugetar reprezenta o masa de consumatori sigura, deoarece angajeaza aproape 1,4 milioane de oameni, acum si cheltuielile de consum au devenit ince