Prin POR (Programul Operational Regional), microintreprinderile pot sa obtina fonduri europene pentru achizitionarea de echipamente IT, scaune si echipamente stomatologice, camere de filmat pentru industria cinematografica, mobilier de birou, utilaje pentru activitati de productie sau infiintarea de birouri de traduceri.
Firmele pot sa depuna in acest moment proiecte, depunerea fiind continua, iar bugetul alocat este in prezent de circa 180 mil. euro. "De aceasta decizie vor beneficia proiectele nou depuse, inclusiv cele care se afla in acest moment in evaluare si care vor fi contractate dupa momentul intrarii in vigoare a acestei decizii, care nu cred ca va dura mai mult de o saptamana pana sa fie adoptata", precizeaza Gabriel Friptu, directorul POR.
De asemenea s-a luat decizia flexibilizarii conditiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului inregistrat in ultimul an drept conditie suficienta. Autoritatile au mai decis suplimentarea fondurilor pentru microintreprinderi, domeniului dezvoltarii structurilor de afaceri si cele destinate infrastructurii de turism, prin realocarea sumei aferente domeniului 4.2 care priveste reabilitarea siturilor industriale poluate.
"Din banii realocati vor fi suplimentate si fondurile alocate domeniului "Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate". Acesti bani vor fi utilizati pentru reabilitarea/modernizarea si echiparea celor cinci spitale judetene aflate in lista de rezerva: Spitalul Judetean Dambovita, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Spitalul Judetean de Urgenta "Dr. Fogolyan Kristof" Sf. Gheorghe si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov."
Gabriel Friptu estimeaza acest buget realocat la circa 200 mil. euro. Decizia de realocare a venit ca urmare a faptului ca la nivelul Romaniei au fos