Microîntreprinderile nu vor mai fi obligate să asigure o cofinanţare de 30% a proiectelor. Sursa: Codrin Prisecaru
Microîntreprinderile din România care depun proiecte de finanţare UE prin Programul Operaţional Regional (POR) vor primi fonduri nerambursabile în proporţie de 100%.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a anunţat ieri că măsura este valabilă doar pentru proiectele care necesită o finanţare în limita sumei de 200.000 de euro.
Până acum, măsura prevedea ca aplicantul să contribuie cu 30% din costurile eligibile. „Decizia a fost luată în contextul procesului de simplificare a accesării fondurilor structurale şi a crizei eco nomico-financiare. Tot ca modalitate de a ajuta microîntreprinderile în procesul de accesare a fondurilor europene s-a luat decizia flexibilizării condiţiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului înregistrat în ultimul an drept condiţie suficientă”, se mai precizează în comunicatul MDRT.
Banii, relocaţi de unde nu sunt folosiţi
Această măsură se va aplica doar pentru Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 4.3 - „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”. În anumite cazuri, fondurile au fost transferate către domenii unde s-a considerat că există un grad mai mare de accesare.
Este cazul DMI 4.2 - „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi”, unde nu au fost depuse decât trei dosare cu o valoare solicitată a finanţării nerambursabile de 16,18 milioane de euro, aflate în diferite etape ale procesului de evaluare şi selecţie.
Autorităţile au considerat că banii nu vor putea fi folosiţi în timp util, astfel că au transferat fondurile către alte domenii.
Spre exemplu, DMI 3.1 - „Reabilitarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate