Tăierea pensiilor şi salariilor nu reprezintă o garanţie că firmele îşi vor primi înapoi banii de la stat. Iată ce spune la RFI secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Cristian Pârvan precizează că datoriile pe care le are statul către firme sunt mult mai mari de un miliard de euro, suma pe care ministrul de Finanţe a anunţat că statul o va plăti până în iulie.
Tăierea pensiilor şi salariilor nu reprezintă o garanţie că firmele îşi vor primi înapoi banii de la stat. O spune la RFI secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Cristian Pârvan (audio) precizează că datoriile pe care le are statul către firme sunt mult mai mari de un miliard de euro, suma pe care ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu a anunţat că statul o va plăti până în iulie.
"Numai TVA-ul dacă reţin eu bine este undeva cifrat la cinci-şase sute de milioane de euro. Acum mai rămâne restul : lucrări comandate, contractate, parţial executate, nu se ştie cât din ele decontate. La asta se mai adaugă medicamentele, care au rămas nedecontate şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene au anunţat farmaciile "Daţi pe răspunderea voastră". Deci şi acolo sunt nişte sume de ordinul sutelor de milioane de euro", declară Cristian Pârvan.
"Mai ştim de asemenea că regiile statului, de exemplu CFR-ul au de plătit o factură electrică uriaşă la ENEL. Din bucăţele putem judeca, pentru că nu există în mod transparent prezentată o situaţie a datoriilor statului, care chiar dacă asta este cifra, de un miliard de euro, ea este în orice caz minimă nu maximă. Consecinţele au fost dintre cele mai neplăcute, mai ales în condiţiile în care firmele în mod real nu au avut acces nici măcar la creditare", continuă secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
"Firmele nu au nici o garanţie nici că-şi vor primi banii în