Aceasta este părerea celor care au trecut prin închisorile şi lagărele regimului comunist. Zaharie Urdea şi Nistor Man sunt doi dintre cei care au stat ani mulţi după gratii şi au suportat ororile regimului comunist.
Zaharie Urdea a fost închis timp de 11 ani. Odată cu el, în 1948, au fost arestaţi încă 153 de studenţi şi profesori, care alcătuiau o organizaţie anti-comunistă. A fost dus în Piteşti, pe Canalul Dunărea Marea Neagră, la Aiud, în Delta Dunării şi Insula Brăilei, la munci agricole şi de îndiguire.
Şi Nistor Man a fost arestat la 18 ani şi a stat aproape 13 ani după gratii. „Am stat în 28 de lagăre, închisori şi securităţi, unde eram bătut crunt. Am recunoscut de la început că sunt anticomunist şi nu am cerut clemenţă. Acum comunismul a căzut moral şi idelogic, dar material tot ei sunt cei mai bogaţi şi noi suntem săracii", crede bărbatul. Cei doi au primit diplome din partea Organizaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politic.
Timp de patru zile, la Braşov s-au aflat personalităţi şi preşedinţi ai celor mai importante organizaţii anticomuniste, internaţionale. În oraşul de la poalele Tâmpei s-au reunit, timp de patru zile, personalităţi marcante ce au avut un rol decisiv în lupta şi înlăturarea regimurilor comuniste din spaţiul ex-sovietic. Concluziile congresului sunt dure, dar foarte reale, spun participanţii.
„Am discutat timp de trei zile foarte multe probleme care ne vizează direct, pe noi, foştii deţinuţi politic. Una dintre concluziile congresului a fost aceea că ideologia comunistă trebuie să fie acuzată la nivel european, asemenea nazismului. Între crimele celor două regimuri nu există aproape nici o deosebire. Un alt punct este acela că ar trebui ca ideologia comunistă să fie catalogată în toată lumea ca fiind împotriva tuturor legilor ce privesc drepturile omului", spune preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Poli