1. Sindicatele scot oamenii in strada, solicitand guvernului sa renegocieze acordul cu FMI, la capitolul reducerilor salariale. In cazul cand doleanta va fi acceptata, ce impact va avea asupra economiei?
- Daca guvernul va continua sa cheltuiasca in acelasi ritm, cum doresc de fapt sindicatele, atunci tara va intra in faliment si vom impovara generatiile viitoare cu plata unor datorii care cresc exponential. In plus, inflatia va scapa de sub control si va duce inevitabil la saracirea tuturor. Aceasta nu inseamna ca executivul este fara vina si fara pata, doar ca ne aflam intr-un punct critic, din care nu mai putem iesi fara sa sangeram.
In aparenta, solutia propusa de sindicate ar fi rezonabila: sa nu se reduca toate salariile individuale cu 25%, ci doar fondul de salarii, ceea ce, spun liderii lor, ar insemna ca se reduc mai mult salariile mari si mai putin cele mici. In practica insa nu este asa, dupa cum a explicat - mult prea tarziu - ministrul de finante Sebastian Vladescu: fondul de salarii include tot felul de alte fonduri ascunse - pentru sporuri si prime, de pilda - precum si sumele destinate unor posturi neocupate in structurile bugetare, sume care sunt redistribuite periodic angajatilor existenti. Asa se face ca multi functionari au salarii mici dar venituri considerabile si asa se explica si furia cu care sindicatele functionarilor publici incearca sa pastreze posibilitatea de a utiliza aceste artificii contabile paguboase pentru stat si, in ultima instanta, pentru contribuabili. Nu intamplator incerca presedintele federatiei Sed Lex, Vasile Marica, sa justifice primele substantiale acordate in plina criza functionarilor din Ministerul finantelor publice - institutie unde lucreaza, de altfel, si sotia sa. Cam asa se intampla in toata administratia centrala si locala. Putem asadar afirma ca pensionarii, medicii si profesorii au fost sacrif