De la începutul lunii, mai multe produse farmaceutice pentru cei mici au fost interzise în diferite ţări europene. Cele mai periculoase sunt siropurile împotriva tusei, medicamente destinate prichindeilor cu vârste sub doi ani.
De la sfârşitul lunii aprilie 2010, Agenţia franceză pentru securitatea sanitară a produselor de sănătate (Afssaps) a procedat la contra indicarea anumitor medicamente folosite pentru tratarea răcelilor şi tusei copiilor mai mici de doi ani. Sunt vizate în special medicamentele mucolitice (care fluidifică secreţiile din trahee şi bronhii uşurând astfel eliminarea acestora prin tuse) - cum sunt Rhinathiol (carbocisteina) - şi helicidina. Aceste preparate şi substanţe au fost interzise copiilor din cauza riscului crescut de agravare a bronşiolitelor.
Dacă majoritatea medicamentelor rămân disponibile pentru copiii care au peste doi ani, în privinţa Exomuc, Fluimucil şi Mucomyst (preparate a căror substanţă de bază este acetilcisteina şi destinate exclusiv sugarilor) s-a decis retragerea totală de pe piaţă. Decizia Afssaps survine după ce au fost semnalate mai multe cazuri de agravare a bronşiolitelor la sugarii cu vârste sub un an, trataţi cu aceste medicamente.
„Majoritatea acestor cazuri au fost grave şi au necesitat spitalizare", se arată în rapoartele Afssaps. Pediatrii francezi temperează spiritele susţinând că aceste medicamente sunt vândute în toată lumea de peste 20 de ani, iar în ultima perioadă nu s-au semnalat decât 70 de cazuri de complicaţii respiratorii la copiii mici.
Pentru a-i linişti pe părinţi, specialiştii explică faptul că tusea - prea uşor asociată unor infecţii respiratorii - este un reflex natural şi indispensabil, de apărare, al organismului. În lipsa unor semne agravante (jenă respiratorie, dificultate la alimentare) - când este necesară consultarea medicului, sunt recomandate măsuri simple: spălăt