Percepţia acestora privind evoluţia economiei ţării noastre s-a înrăutăţit, deşi cea pentru Europa Centrală şi de Est s-a îmbunătăţit
Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a înrăutăţit în luna mai, deşi cea pentru Europa Centrală şi de Est s-a îmbunătăţit, potrivit unui sondaj al institutului ZEW şi grupului bancar Erste, citat de Mediafax. Astfel, indicatorul ZEW al aşteptărilor experţilor financiari privind evoluţia economiei în următoarele şase luni a scăzut în luna mai, în cazul României, cu 8,2 puncte, faţă de aprilie, la 27,2 puncte. În plus, indicatorul pentru evaluarea condiţiilor actuale de afaceri s-a diminuat cu 7,3 puncte, la -47,8 puncte, cel mai redus nivel din regiune.
Totodată, 46% dintre participanţii la sondaj estimează că dobânzile vor scădea pe termen scurt. Analiştii apreciază, de asemenea, că leul se va deprecia în faţa euro, cu toate că moneda unică europeană îşi pierde din putere în raport cu alte valute.
În privinţa salariilor, experţii estimează că acestea vor creşte în România, în acest an, însă cu cel mai redus ritm din rândul statelor ECE. Totodată, distribuţia veniturilor din România va fi caracterizată de cel mai ridicat grad de inegalitate din zonă.
În acelaşi timp, în Europa Centrală şi de Est, indicatorul încrederii în economie s-a majorat cu 7,2 puncte, la 35,2 puncte. "Regiunea pare să fie afectată doar marginal de incertitudinile legate de criza datoriilor din anumite state ale zonei euro", arată studiul ZEW.
Pentru zona euro, indicatorul încrederii a urcat în luna mai cu 2,4 puncte, la 32 de puncte.
BERD a redus prognoza de creştere economică la zero
În acest context, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,3% la zero, a