Angajaţii din sistemul bugetar din Olt au luat cu asalt în ultimele zile Casa Judeţeană de Pensii, pentru a-şi depune dosarele de pensionare anticipată, după anunţatele măsuri de reducere a veniturilor bugetare.
„În primele trei luni ale acestui an şi-au depus dosarele pentru a ieşi anticipat la pensie 170 de persoane, iar în aprilie numărul solicitărilor a fost de 50. În luna mai s-a înregistrat un aflux de solicitări pentru pensionarea anticipată. În primele 20 de zile au fost depuse 152 de dosare de către persoanele angajate care doreau să iasă la pensie anticipat sau parţial anticipat. Preconizăm că până la finele lunii vom înregistra aproape 250 de astfel de solicitări“, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Olt, Silvia Drăghici.
Aceasta a menţionat că solicitările cele mai multe pentru pensie anticipată sunt depuse de angajaţii instituţiilor care au prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) acordarea de salarii compensatorii. „Angajaţii din învăţământ, cei de la Poştă, dar şi din alte domenii au prevăzut în CCM primirea între trei şi cinci salarii la pensionare. Oamenii se grăbesc să iasă ca să nu le piardă de luna viitoare când se vor interzice drepturile băneşti în plus la pensionare, ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare“, a mai afirmat Drăghici.
Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Olt, se constată şi o uşoară creştere a numărului solicitărilor de pensionare din motive medicale.
Potrivit Silviei Drăghici, anual, în judeţul Olt ies la pensie din motive medicale aproximativ 1.600 de persoane. În judeţul Olt sunt, potrivit statisticilor CJP, 133.000 de pensionari, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât cel al angajaţilor.
Numărul celor pensionaţi anticipat reprezintă 35% din totalul pensionarilor înregistraţi, iar cel al pensionărilor medicale se ridică la peste 10% din totalul ce