Farmacista Monica Rădulescu pleacă în Anglia peste două luni. Va fi una din „Cei 4.700”. Sursa: Shutterstock
Două femei îşi împărtăşesc de la distanţă setea de reuşită. Sunt reprezentantele a două generaţii: una a făcut parte din primul mare exod de personal medical românesc, iar a doua, din noul val ce se umflă de la o zi la alta ca un tsunami.
Sunt două cifre dintr-o statistică ce ţine inventarul plecărilor. Astăzi, strigătul de disperare al uneia dintre ele înconjoară România. A depăşit nivelul de saturaţie şi consideră că ţara ei nu mai poate face nimic pentru ea. Se târăşte printr-o mocirlă, cu 1.500 de farmacii în insolvenţă şi cu alte 400 în faliment.
SUMARUL ARTICOLULUI Omul de tip nou: emigrant în halat alb„Exodul va continua. Vom rămâne fără specialişti”„Exodul va continua. Vom rămâne fără specialişti”
În acest moment sunt înregistrate 4.700 de cereri de plecare în străinătate, medici care îşi caută de muncă în ţări europene. Cine şi-a făcut bocceluţa poate câştiga în Marea Britanie între 32.000- 36.000 de lire, pe când în nord, de la 34.000 la 42.000 de lire pe an.
Agenţia de recrutare A-team a declarat că „o medie a plecărilor ar fi de două din zece cereri depuse, o dată la jumătate de an”. De la începutul anului şi până în prezent, această firmă a fost contactată de 248 de doctori care şi-au manifestat interesul de a lucra în Marea Britanie.
„La târgul de joburi la care am participat în decembrie, am avut o bază de date de aproximativ 2.000 de persoane din toată ţara şi include studenţi la medicină şi farmacie”, a mai spus Laurenţiu Marc, consulant Ateam.
„Sunt ca şi-n avion”
„În primul rând, o fac ca să o ajut pe mama”, a spus Monica Rădulescu, fiica rătăcitoare care are biletul de plecare în Anglia pe 19 iulie. Va împlini 29 de ani în septembrie. De patru ani este în Buc