Diagonala mare şi preţul mic sunt criteriile cumpărătorului necunoscător
Plasmele au mai multe calităţi decât LCD, însă sunt mai puţin practice
În ultimii ani moda televizoarelor moderne, mari, cu diagonală imensă, plasme, LCD (display cu cristale lichide), a crescut mult în rândul românilor, însă care nu au ştiut cum să cumpere un televizor, din mai multe motive. La început diagonala cât mai mare la preţuri cât mai mici a fost principalul criteriu de achiziţie. De asemenea, când a venit vorba de tehnologii, nici aici nu au făcut rabat românii, de la tub cinescopic (CRT) concav la ecran plat (flat), la LCD şi până la plasme.
Odată cu familiarizarea cu tehnologiile românii au început să înveţe ce să ceară, însă mai sunt destul de mulţi care încă nu sţiu, iar cei care ştiu câte ceva, nu ştiu totul. Împreună cu un specialist de la Panasonic am creat o listă scurtă cu criteriile esenţiale de care trebuie să ţină cont un client care vrea să-şi cumpere un televizor.
Diagonala se alege în funcţie de încăperea în care va fi instalat televizorul
Diagonala este primul criteriul la care clientul se uită aşa ca vom începe cu ea. Diagonala unui televizor se alege în funcţie de dimensiunile încăperii în care televizorul va fi instalat. Distanţa de vizionare este cea care dă dimensiunile unei diagonale corespunzătoare. Ea se calculează şi în funcţie de tipul de televizor pe care în dorim şi de semnalul pe care îl primeşte televizorul. Distanţa este esenţială nu doar pentru eventualele radiaţii (care odată cu noile modele sunt extrem de mici, în comparaţie cu televizoarele vechi), ci pentru a percepe clar imaginele redate pe ecran. Pentru LCD distanţa minimă recomandată se calculează în funcţie de înălţimea (h) televizorului înmulţit cu 2,5, dacă se beneficiază de un semnal de înaltă definiţie (HD). Pentru semnal DVD, h X 3; semnal digital