Elevii români i-au impresionat pe americani la INTEL, cel mai important concurs de ştiinţe din lume. Cristian Roşu din Oradea şi Paul Şucală din Zalău au câştigat premiul I cu un sistem de prevenire a accidentelor, iar Ionuţ Budişteanu din Vâlcea a obţinut locul al IV-lea cu un soft de recunoaştere a feţelor umane.
Mai citiţi şi:
Un elev de 16 ani a inventat robotul care detectează alcoolul
Geniul de 16 ani vrea să construiască un robot care să-i ajute părinţii bolnavi
Cristian şi Paul s-au împrietenit în urmă cu trei ani la olimpiada naţională de fizică. Au început să lucreze la avertizorul de accidente, care avea să le aducă primul premiu din lume în ştiinţe, din noiembrie anul trecut.
„ Ne-am gândit să facem un sistem pentru evitarea accidentelor rutiere când am auzit că România este pe primul loc în Europa ca număr de accidente. Iniţial, am folosit un senzor cu ultrasunete. Pentru că nu aveam la îndemână o maşină pe care să facem experimentul, am făcut rost de un ATV“, a mai spus Cristian. În circa două luni, au realizat sute de teste pe ATV, apoi pe un Logan.
Cum sunt prevenite accidentele rutiere
Dispozitivul sub forma unei cutii de aluminiu, compus din motoare montate pe frână şi pe acceleraţie, din senzor şi un modul responsabil de toate mecanismele care acţionează pedalele a fost foarte apreciat de juriul din SUA. Prin acest sistem activ de prevenire a accidentelor rutiere care se montează în bord este scanată suprafaţa din faţa autovehiculului, fiind calculată şi probabilitatea producerii unui accident. Dacă există riscul unui accident, controlul maşinii este preluat parţial de aparatură, iar tragedia este evitată prin frână. „Dacă sistemul nostru ar fi implementat, s-ar reduce circa 70% din numărul de accidente care au loc în România“, a mai spus Cristian Roşu. Cristian şi Paul au primit câte 3.000 de dolari,