Americanu’, Rita Mureşan, Dan Cruceru şi Gabriela Cristea sunt vedetele care ţin condimentele, oalele şi tigăile în frâu.
Actorul Emil Mitrache, zis Americanu’, a început să se ataşeze de polonic înainte de ’90, pe vremea în care încă era „român” şi student: „La mine a fost mai mult vorba de o necesitate. Pe timpul lui Ceauşescu, mâncarea din cantinele studenţeşti era vai de mama ei. Aşa că, în cameră, pe plită cu rezistenţă, m-am apucat de gătit. Începuse să-mi placă şi eram tare încântat că apreciau toţi colegii de cameră.”
În bucătărie a avut grijă să strângă tot felul de condimente, chiar şi pe cele pe care le foloseşte o dată pe an: „Îmi place să experimentez diverse chestii, evident trebuie să ştii cât de cât ce modificări de gust produc”. Prima regulă e că „fără scule nu te apuci să faci nimic”, de aceea în bucătărie are o întreagă armată de tigăi, oale şi ustinsile casnice.
Rita vrea să-şi deschidă restaurant
În bucătăria Ritei Mureşan nu prea a mirosit a sarmale şi nici a cozonac. „Gătesc din bucătăria internaţională, iar dulciuri n-am făcut niciodată”, spune designerul. În schimb, aproape de fiecare dată când sunt invitaţi la cină, prietenii ei sunt daţi pe spate cu delicatese preparate după reţete italiene, franţuzeşti, thailandeze şi din alte ţări pe unde a călătorit.
„Probabil, în viitor, am să-mi deschid un restaurant unde să gătesc personal o dată pe săptămână, iar meniul trebuie să se schimbe foarte des pentru a nu se plictisi clienţii”.
Luana Ibacka, prezentatoarea emisiunii „Fermier. Caut nevastă!”, de la Prima TV, e şi ea o gospodină desăvârşită. „Tata era vânător şi pescar şi, în plus, un gurmand autentic. Din familie mi se trag obiceiurile”. De o lună e fană a bucătăriei ayurvedice, indiană.
„Mănânc şi gătesc multe legume, cu iaurturi, arome puternice, toate prepar