Pentru cei 156 de suceveni infectaţi cu HIV urmează un an hotărâtor, miza fiind propria supravieţuire. Bolnavii se confruntă cu cea mai mare criză de medicamente din ultimii opt ani. Banii alocaţi de stat acoperă doar 40% din tratamente.
Sucevenii infectaţi cu HIV riscă să scape boala de sub control din cauza lipsei acute de medicamente. Dacă-şi întrerup tratamentul şi-l reîncep câteva săptămâni mai târziu, acesta nu va mai avea efect.
Fondurile pentru finanţarea programului de tratament au întârziat deja de o lună de zile, iar până ce spitalele derulează procedura de achiziţie publică mai trec încă trei săptămâni, timp letal pentru bolnavi.
„Întreruperea mai mare de câteva zile a schemei terapeutice conduce la eşecul schemei de tratament. Acesta devine ineficient. Pacientul trebuie reevaluat, trebuie făcute testele de rezistenţă, pentru a vedea ce tratament mai este eficient. Chiar dacă ar fi bani să se facă asta, deşi nu sunt, pentru mulţi nu va mai fi nici o soluţie“, ne-a declarat Cristian Roşu, preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV (UNOPA).
La Suceava au fost repartizate, pentru 2010, 2.798.000 de lei, sumă care acoperă doar patru luni de tratament din cele 12 ale anului.
Casa Asigurărilor de Sănătate Suceava susţine că banii pot ajunge doar dacă nu se cumpără toate medicamentele din schemă.
Economie la viaţă
Pe de altă parte, medicamentele neacoperite de CAS lipsesc de luni bune din farmaciile spitalelor, iar fără ele nici unul dintre cei 156 de pacienţi nu şi-a putut continua tratamentul. Chiar dacă acestea s-ar găsi, seropozitivii nu şi le-ar putea permite.
„Ar trebui ca toată familia mea să câştige în jur de 6.000 de lei pe lună pentru a-mi asigura toate medicamentele, iar aşa ceva nu este posibil. Nici medicii nu au ce să ne facă, sunt foa