Potrivit studiilor, femeile solicită pregătire suplimentară şi exersează cu patru ore mai mult decât bărbaţii pentru proba de traseu, dar se descurcă mai bine decât aceştia la examenul teoretic. Rapoartele Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor arată că, la 31 martie 2010, în România erau înregistraţi 6.114.630 de şoferi.
Majoritatea noilor conducători auto au vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani. Astfel, peste 22.700 de şoferi care şi-au obţinut permisele în primele trei luni ale anului se încadrează în această categorie de vârstă. Alte aproximativ 20.000 de persoane, care au obţinut carnetele de conducere în acelaşi interval de timp, au vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani, iar 144 între 51 şi 70 de ani.
Bărbaţii obţin carnetul auto, în medie, la vârsta de 19 ani şi 8 luni, în timp ce femeile iau permisul la vârsta de 20 de ani şi 6 luni. „În general, băieţii trec mai uşor peste emoţii la proba practică, dar procentajul de promovare la proba teoretică este mai mare în cazul fetelor", a declarat Cornel Lipă, preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România.
Citeşte şi:
Bodo a accidentat un poliţist băut
Orbii din acte, lăsaţi cu permisele auto
Potrivit statisticilor, femeile exersează cu patru ore mai mult decât bărbaţii la traseu, înaintea examenului final. În ultima perioadă, aproximativ o cincime dintre candidaţii care se simt nepregătiţi cer ore suplimentare de pregătire practică.
Teleormănenii, cei mai buni la traseu
Bacăul, Clujul şi Iaşiul sunt judeţele cu cea mai bună promovabilitate la proba teoretică a examenului de conducere - 57, 37%, 56,12%, respectiv 54,17%. În schimb, teleormănenii, brăilenii şi doljenii îşi dovedesc aptitudinile la proba practică.
La traseu, în Teleorman au promovat 93,30% din cei 1.030 de candidaţi examinaţi, în Brăila 90,49% din