MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Deoarece pleurezia si revarsatul pleural sunt complicatii ale unor boli de baza (tuberculoza, pneumonie, embolie pulmonara, pancreatita, insuficienta cardiaca congestiva, cancer, pulmonar) este necesara depistarea precisa a cauzei (cauzelor) determinante. Daca afectiunea de baza poate fi tratata eficient, in mod normal, pleurezia si revarsatul pleural au sanse de vindecare. Sigur ca, in unele cazuri, similare situatiei dvs., un revarsat pleural trebuie drenat (extragerea fluidului), insa aceasta procedura nu poate decat sa inlature compresia pulmonara, insotita de tulburari respiratorii (dispnee). In cazul in care apar simptome ca tusea neproductiva (uscata), febra si frisoanele, fluidul din cavitatea pleurala (posibil infectat), trebuie supus unor analize de laborator cu scopul excluderii sau confirmarii unor afectiuni pulmonare (cancer, tuberculoza, sarcoidoza etc.).
In concluzie, atat pleurezia parapneumonica (cu lichid clar), cat si cea purulenta (empiem pleural) trebuie abordate terapeutic cu maxima atentie, in functie de diagnosticul etiologic (cauzal), pentru stabilirea caruia sunt necesare examinari complementare (punctie-biopsie pleurala, examene biologice complete etc.). In general, tratamentul alopat consta in administrarea de analgezice si antiinflamatoare, uneori medicamente pentru combaterea tusei (codeina). Si tratamentul naturist trebuie sa tina cont de precizarea unui diagnostic etiologic de certitudine si, de aceea, pana la aflarea acestuia, va pun la dispozitie un tratament focalizat specialmente pe eliminarea si stoparea acumularii de lichid intracavitar, compus din urmatoarele remedii:
* Brusture, mac de camp, scoarta de ulm - oricare dintre aceste remedii, administrate separat sau impreuna, contin principii activ