Peste 40% din femeile trecute de vârsta pubertăţii suferă de forme mai mult sau mai puţin severe de acnee. Specialiştii încearcă să explice acest fenomen.
Acneea este departe de a fi o problemă de sănătate „dedicată" doar adolescenţilor, a atras atenţia specialista în dermatologie prof. Brigitte Dreno la spitalul din Nantes, Franţa, cu ocazia unui simpozion desfăşurat recent.
Aproape 41% din femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani au leziuni clinice de acnee. Iar procentul tinde să crească în ultimul timp, atrag atenţia specialiştii. Leziunile în cazul femeilor adulte se localizează predominant la nivelul părţii inferioare a feţei şi în zona bărbiei, a relevat un studiu efectuat în 2001 de echipa dr. Florence Poli de la Spitalul Henri Mondor şi institutul de sondaj TNS Sofres, din Franţa.
Acneea este o boală de piele localizată la nivelul glandelor sebacee, situate pe faţă, piept, spate şi umeri. Este caracterizată de hipersecreţia de substanţă grasă (sebum secretat de glandele sebacee) şi suprainfectarea cu o bacterie denumită Propionibacterium acnes. Erupţiile diferite (papule, pustule, comedoane) apar mai ales după vârsta de 15 ani (în perioada pubertăţii, 70-80% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani sunt afectaţi).
După vârsta de 40 de ani, apare mai ales la femei şi este o formă denumită acnee rozacee cheloidă sau varioliformă, caracterizată de pete roşii (din cauza înmulţirii vaselor sangvine din zonă), de fibroză, de cheratină sau de cicatrice similare celor care apar în variolă (în formele grave).
Fondul de ten, risc crescut
Deşi este o afecţiune răspândită, decodarea mecanismelor sale intime este încă destul de complexă. „Este un puzzle care nu a fost încă terminat", consideră şi specialista în dermatologie dr. Nicole Auffret. Potrivit acesteia, acneea trebuie să fie considerată o boală a imunităţii