Vasluienii care au în grijă minori orfani au fost lăsaţi şi fără fondul de cazarmament aferent anului 2009.
Copiii aflaţi în plasament la asistenţii maternali profesionişti din Vaslui nu şi-au mai primit alocaţia zilnică de hrană din decembrie 2009. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui ar fi trebuit să aloce, în total, 380.000 de lei.
„Coordonatorul nostru este Consiliul Judeţean. Noi nu putem onora plata acestor alocaţii pentru că fondurile alocate domeniului asistenţă socială sunt insuficiente“, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. În plus, asistenţii maternali nu şi-au primit nici dreptul de cazarmament pentru 2009.
Situaţia se repetă an de an
Pentru acest capital, şefii Direcţiei ar fi trebuit să primească alţi 900.000 lei. Conducerea Direcţiei promite că drepturile vor fi acordate până în septembrie anul acesta. De cealaltă parte, asistenţii maternali se arată revoltaţi de situaţia creată. N.A. lucrează la direcţie din 1999. Are în plasament o fetiţă cu un handicap uşor, boală ce a fost tratată. „Abia ne descurcăm cu banii. Copilul pe care îl îngrijesc este şcolar. Are nevoie de haine, de cărţi. Teoretic, noi ar trebui să primim banii pentru cazarmament în două tranşe, însă aceste termene nu au fost niciodată respectate. Aproape în fiecare an au existat întârzieri“, spune femeia.
Asistentul adaugă că-i este imposibil să-i asigure copilului minimul necesar, în condiţiile în care leafa pe care o încasează este destul de mică. Practic, salariul net al unui asistent maternal profesionist este cuprins între 580 lei şi 1.077 lei (cu sporurile incluse). „Am întâmpinat şi anii trecuţi probleme legate de acordarea cu întârziere a banilor pentru alocaţii şi a celor pentru cazarmanent, însă întotdeauna s-au găsit soluţii“, a conchis Irina Cîmpeanu. În judeţ