Predă dansurile populare câteva formaţii de tineri dansatori din judeţ, dar şi ansamblului pensionarilor şi vrea ca acestea să câştige cât mai multe premii.
Coregraful vorbeşte cu drag despre locurile natale acolo unde a descoperit încă de mic tradiţiile şi dansul popular. „M-am născut într-o zonă cu multe izvoare şi vâlcele, un loc sfânt unde se păstrează tradiţiile şi obiceiurile populare, comuna Vâlcele. Am început să dansez de la 10 ani la Ansamblul Căluşarul, apoi am urmat şcoala la Craiova unde am înfiinţat un ansmablu”, a povestit Sandu Rizea.
Cel mai bun căluşar
După colegii lui de şcoală au urmat alte sute de dansatori pe care i-a învăţat primii paşi la jocurile populare. „Îmi place să iau dansatorii de la început, să-l îmbrac în costum popular şi să îl învăţ eu primii paşi. Am avut peste 1500”, a spus coregraful.
Nu a renunţat la dans nici după ce s-a angajat la Întreprinderea de Aluminiu din Slatina. „Acolo am învăţat şi meserie şi am câştigat foarte multe premii la concursurile la care am participat alături de Ansamblul Rapsozii Oltului. Dansam cu drag după o zi de muncă”, a povestit Sandu Rizea.
Dintre toate premiile pe care le-a câştigat, cel mai mândru este de medalia pentru cel mai bun căluşar, din 1994. Acum vrea să câştige cât mai multe premii la Festivalul Căluşul Românesc care va avea loc la Slatina între 25-28 mai şi unde vor participa trei ansambluri care vot prezenta coregrafii făcute de el. „Eu semnez coregrafiile la Asamablul Dârjovul din Valea Mare, la Ansamblul Hora Satului din Brebeni şi la ansambblul din comuna Priseaca”, a spus coregraful. Sandu Rizea a pregătit un moment special cu fetele de la Ansamblul din Pârşcoveni, un căluş etno, o parodie cu care vrea să câştige concursul „Stelele Olteniei”. Coregraful mai pregăteşte şi ansamblul pensionarilor, Rapsozii Slatinei.
NĂSCUT
18-X-1955, com