Fără să necesite prea multe eforturi financiare, artele marţiale pot deveni o alternativă pentru educaţia copiilor. Înfiinţat în urmă cu doi ani, clubul „Phoenyx-Sunrise“ pregăteşte micuţi campioni în stilul goju-ryu.
Aflat în incinta Şcolii Generale nr.1 din Chitila, „Phoenyx-Sunrise" beneficiază de patru instructori foarte tineri (24 de ani cel mai vârstnic), care îi iniţiază pe cei mici în artele marţiale. „Categoriile de vârstă încep de la cinci anişori şi nu au limită în sus. Începătorii sunt grupaţi totuşi separaţi faţă de avansaţi", ne spune managerul clubului Andrei Constantin.
Antrenamentele de goju-ryu se desfăşoară de trei ori pe săptămână (luni, miercuri şi vineri), începând de la ora 19.00. „Primele trei şedinţe sunt gratuie pentru noii-veniţi. Îi lăsăm pe copii întâi să vadă dacă le place şi dacă se acomodează cu acest sport", afirmă maestrul de arte marţiale.
Un abonament lunar cu 12 antrenamente costă 50 de lei. Pentru începători nu e nevoie de o costumaţie specială, doar cei care îşi doresc să facă performanţă trebuie să bage mâna în buzunar. Un kimono costă 70 de lei, iar preţul creşte în funcţie de calitatea şi mărimea materialului. „Mănuşile şi echipamentul de protecţie sunt asigurate de club. Părinţii mai dau bani doar la deplasările în străinătate şi asta în cazul în care cel mic nu face parte din lotul naţional", ne explică preşedintele de la „Phoenyx-Sunrise".
Un stil nonviolent prin definiţie, goju-ryu se adresează în special celor care vor să înveţe tehnici de apărare. „Copii au nevoie de minimum şase luni să înveţe mişcările de bază şi abia apoi încep să se lupte efectiv. Oricum, totul se face cu echipament de protecţie. La noi, orice lovitură dură aplicată adversarului înseamnă automat penalizarea celui în cauză", conchide Andrei Constantin.
Ce înseamnă acest stil?
Go însemnă „rigiditate" (forţă) av