Noul guvern ungar s-a angajat, în programul de guvernare, să scadă impozitele şi dobânzile pentru a stimula creşterea economică, transmite Reuters.
Partidul premierului desemnat Viktor Orban, Fidesz, a câştigat alegerile generale în luna aprilie. Programul de guvernare a fost prezentat sâmbătă şi va fi supus votului Parlamentului pe data de 29 mai, dată la care şi guvernul va depute jurământul.
Planul de guvernare menţionează un program de reducere a taxelor pentru companii la un nivel sub media ultimilor patru ani în Europa Centrală şi notează că reducerea birocraţiei ar putea aduce alte economii importante pentru afaceri.
"Simplificarea sistemului de taxare şi reducerea poverii administrative poate tăia direct din cheltuielile anuale ale companiilor cu 300-500 de miliarde de forinţi (1,3-2,2 miliarde de dolari). Este important ca următorul guvern să scadă dobânzile la nivelurile din Europa de Vest cât de curând posibil", se arată în document.
Datoria Ungariei, echivalentaă cu 80% din Produsul Intern Brut, este mult sub nivelurile statelor periferice ale zonei euro, însă mare în comparaţie cu cea a ţărilor din regiune. Fidesz a anunţat că deficitul bugetar din acest an ar putea fi peste ţinta curentă, de 3,8% din PIB.
Un nivel al deficitului de peste 3,8% din PIB ar da autorităţilor un spaţiu de manevră mai mare pentru politica fiscală, dacă este acceptat de creditori, respectiv de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană. Negocierile în această privinţă vor fi dificile, având în vedere că Ungaria trebuie să reducă deficitul sub 3% din PIB până în 2011 sub procedura de deficit excesiv a Uniunii. Economia ungară a scăzut cu 6,3% în 2009 şi ar putea stagna în acest an. În aceste condiţii, partidul Fidesz a anunţat că politica economică se va concentra pe revenirea la creştere.