Europa se indreapta pe o cale gresita prin impunerea masurilor de austeritate, care ar putea conduce la un dezastru, este de parere economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel in 2001.
Potrivit spuselor sale, tarile din zona euro au renuntat la doua instrumente esentiale in momentul cand au adoptat moneda unica: rata de schimb si rata dobanzii, relateaza Le Monde.
"Uniunea ar fi trebuit sa gaseasca o alta metoda care sa le permita sa se adapteze la diverse conditii, daca era necesar", a spus Stiglitz. "Astazi, vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua in aceasta directie, va ajunge la un dezastru. Stim inca de la Marea Depresiune din anii 1930 ca nu aceasta este solutia", a adaugat economistul.
In schimb, zona euro ar putea crea un fond de solidaritate pentru stabilitate, dupa cum exista un fond de ajutor pentru noii intrati in Uniune. Astfel, acest fond, alimentat in timpuri de crestere economica, ar putea ajutata tarile aflate in dificultate.
"Problema este ca tarile membre ale UE nu au aceleasi credinte in privinta teoriilor economice. Nicolas Sarkozy a avut dreptate sa faca presiuni asupra cancelarului german Angela Merkel pentru a o forta sa ajute Grecia. Sunt multi, in Germania, care se bazeaza in totalitate pe piete. Dupa logica lor, tarile sunt responsabile de propriile lor probleme si ar trebui sa se descurce singure", a mai spus economistul.
Stiglitz sustine ca, desi guvernul elen are partea sa de vina, problemele au aparut din cauza conjucturii recesiunii mondiale. De asemenea, in Spania, deficitul bugetar nu a aparut din cauza guvernantilor, ci a monedei euro in sine, care a permis scaderea ratelor dobanzii si a condus la spargerea balonului imobiliar.
In ultima saptamana, moneda euro a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni, in raport cu dolarul