Printre principalele cauze de deces se numără bolile de inimă, cancerul şi problemele aparatului digestiv. Tulburările mentale vin din urmă. Specialiştii susţin că trebuie să ne schimbăm modul de viaţă, să mâncăm sănătos, să renunţăm la ţigări şi să facem sport.
Românii mor din cauza bolilor de inimă, de cancer şi din cauza problemelor cu aparatul digestiv. Tulburările mentale şi cele de comportament vin tare din urmă şi provoacă moartea a peste 2.500 de persoane anual.
Citiţi şi:
Hipertensiunea atacă tăcut rinichii
Ce factori ne deteriorează codul genetic?
Imunitate din Ungaria şi Austria pentru bebeluşii români
Peste 40 la sută din populaţia Aradului riscă se devină obeză în următorii ani
Potrivit datelor furnizate de Centrul de Statistică din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), din totalul celor peste 253.000 de decese înregistrate în 2008, peste 150.000 de oameni, adică un procent de 60%, au murit din cauza bolilor de inimă. Dintre acestea, cele mai frecvente au fost afecţiunile cerebro-vasculare, cardiopatiile ischemice şi hipertensiunea arterială. Acestora le urmează infarctul miocardic acut şi cordul pulmonar cronic.
Stresul cauzat de dificultăţile financiare a dus la creşterea numărului pacienţilor cu afecţiunile mintale
„Doi din trei români mor în urma afecţiunilor cardiovasculare, faţă de doar unu din trei europeni. Renunţarea la fumat, alimentaţia sănătoasă şi exerciţiul fizic sunt cei trei factori- cheie spre o inimă sănătoasă", a declarat prof. dr Dan Gaiţă, medic cardiolog.
Carnea grasă, un „păcat" românesc
Potrivit specialiştilor, pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate (untul, brânzeturile grase, carnea grasă sau produsele prăjite în grăsimi animale).
Acestea „îmbătrânesc" inima timpuriu, provoacă scler